De vluchtelingen van Calais

De vluchtelingen van Calais

Even bij praten...

Tijdens een autorit waarbij ze een verkeerde afslag nam, kwam Droes aan bij de vluchtelingen van Calais. In een mensonterend bestaan en zonder zekerheid op wat de dag van morgen brengen zal, zijn ze genoodzaakt om daar te bivakkeren in hele slechte omstandigheden……

Dat was 14 februari 2007. Vanaf dat moment rijden medewerkers van de Heksenketel elk weekend naar Calais om tasjes met eten en drinken te brengen.

CALAIS 2013 MAART

vluchtelingenPosted by Lena Mon, March 11, 2013 22:37:53

Calais 2 maart 2013: een vreemd sfeertje, er is weer overal politie en geen vluchteling te bekennen. ik wil eigenlijk foto's maken van de politie, maar durf niet zo goed, ik heb er niets aan om de Franse politie te irriteren. Dan zie ik bij het hek allemaal kettingen: Binnen was er gedeelte van de doorzichtige wand...nu kapot en vervangen door hout:

Al snel wordt het duidelijk, vlak voor de klok van 6 komen de jongens in groepjes heel rustig aanlopen, ik hoor dat er gisteren gevochten is met messen: Afghanen en Egyptenaren en het nodige is weer kapot gegaan. Nu is iedereen erg kalm en wordt het uitdelen van het eten en de tasjes heel erg strak gehouden: iedereen in de rij achter een gepannen ketting.
9 maart 2013:

150 tasjes plus 3 tassen met boodschappen voor de jungle met aardappelen, uien, eieren, pasta-saus, olie, 2 komkommers, brood, rijst en tomaten deze booschappen kunnen we kopen, dankzij extra geld wat we gekregen hebben..... dankjewel Ron !!... ex collega van Ineke, dankjewel voor je trouwe ondersteuning !!!.....

.

we hebben de tassen weggebracht en zijn met een jongen meegelopen om te kijken hoe de situatie in de duinen nu is: "dorpjes" van 4, 5 tenten tussen de afval, hun eigen afval...

.,

Na het bezoek in de duinen zijn we naar "DE KERK" gegaan om kleding en schoenen te brengen. Alle jongens staan daar te wachten en kunnen om de beurt naar binnen om kleding uit te zoeken. Het is een soort markt, ze kunnen er langs tafels lopen en zo kijken en kiezen.

Een Franse jongen, al jaren loopt hij tussen de vluchtelingen, verzorgt het uitdelen van de slaapzakken:

.....helaas is de kerk maar om de week open.

Het uitdelen van de tasjes was gezellig en voor het eerst niet meer in het donker, we gaan naar de lente toe, nog wel niet met de temperatuur - rond het vriespunt met een gevoelswaarde van min 3 - maar de tafels zijn nu beter te zien:

.

Voor een cigaretje op de foto....jawel.

16 maart 2013: een nieuwe groep vrijwilligers van Salam hebben al vast alles klaar gezet,

de jongens staan te wachten achter een groot hek tot dit open gaat, dit duurt best lang en het blijkt dat de sleutel kwijt is... eindelijk gevonden en dan is het voorspelbaar wat er gaat gebeuren en daarom sta ik klaar met mijn telefoon om foto"s te maken: Ze komen als gekken aanrennen om zo maar vooraan in de rij te kunnen staan.

De medewerkers van Salam manen tot rustig lopen maar dat is nog nooit gelukt en gaat ook nooit niet lukken.... het is even een explosie....na het wachten, verder niets.

23 maart 2013:

  • Comments(0)