De vluchtelingen van Calais

De vluchtelingen van Calais

Even bij praten...

Tijdens een autorit waarbij ze een verkeerde afslag nam, kwam Droes aan bij de vluchtelingen van Calais. In een mensonterend bestaan en zonder zekerheid op wat de dag van morgen brengen zal, zijn ze genoodzaakt om daar te bivakkeren in hele slechte omstandigheden……

Dat was 14 februari 2007. Vanaf dat moment rijden medewerkers van de Heksenketel elk weekend naar Calais om tasjes met eten en drinken te brengen.

CALAIS: HAGEL EN SNEEUW IN OKTOBER

vluchtelingenPosted by Lena Mon, December 10, 2012 12:52:32

Calais 27 oktober: Vlak voor mijn vertrek kreeg ik berichten over sneeuw en hagel in Brielle en Zeeland. Nieuwsgierig hoe deze rit naar Calais zou verlopen, reed ik weg met mooi weer, een lekker zonnetje. Ook door Belgiƫ heen was het al rijdend genieten van de zon die de herfstkleuren nog mooier maakte. In Frankrijk aan gekomen verdween de zon steeds meer achter de wolken en de weg was erg nat. Zo te zien dad het daar al veel geregend.. Ik zag in de verte, boven Calais een zwarte lucht:

En het eerste wat ik zag op de camping: resten van hagel plus heel veel water. De paar stappen tussen auto en caravan bezorgden me al natte voeten.

Nu ...15.48 uur...in m'n caravan, elektrisch dekentje aan...kachel gelijk aan, water opzetten voor koffie...wat een luxe ! Straks ga ik na het uitdelen van de tasjes weer wat extra's brengen naar de jungle in de duinnen waar een groep van 30 Afghanen, na de opruiming van 26 september ( zie vorig bericht), in tenten aan het overleven zijn. Ze hebben om thee en suiker gevraagd en ik heb ook nog twee gasflessen bij me. Vorige week ben ik daar voor het eerst geweest om een grote gasfles en allerlei pasta's en saus te brengen. Het regende toen heel heel daarom heb ik snel met mijn telefoon 1 foto gemaakt:

De week daarvoor was het de eerste keer. Het was bijna donker. Ik had 3 boodschappentassen vol: uien, aardappelen, eieren, tomaten, olie pinda's, meel pasta's'en potten saus, een gasfles met zelfs een barbecue-set ....dankjewel Lejona !

Terug naar vandaag 20.00 uur. De tasjes zijn uitgedeeld in de stromende regen..net geen hagel...met een keiharde wind. Alles werd nat. Normaal gaat iedereen op de grond zitten, nu was staan de enigste oplossing, iedereen vertrok snel na de warme hap...met een tasje naar hun slaapplek om dan proberen droog te worden ..triest, heel erg triest !!!

Ik zou vuilniszakken uit willen delen, waar ze een gat in kunnen maken voor hun hoofd en zo om zich heen kunnen trekken...maar ik heb ze niet bij me.

Tot slot een goed bericht: de 2 Afghaanse broertjes van 7 en 11 jaar oud....5 weken in Calais ..zitten in Engeland, daar kunnen ze naar school.

  • Comments(0)