De vluchtelingen van Calais

De vluchtelingen van Calais

Even bij praten...

Tijdens een autorit waarbij ze een verkeerde afslag nam, kwam Droes aan bij de vluchtelingen van Calais. In een mensonterend bestaan en zonder zekerheid op wat de dag van morgen brengen zal, zijn ze genoodzaakt om daar te bivakkeren in hele slechte omstandigheden……

Dat was 14 februari 2007. Vanaf dat moment rijden medewerkers van de Heksenketel elk weekend naar Calais om tasjes met eten en drinken te brengen.

CALAIS: EEN VREEMDE DAG

vluchtelingenPosted by Lena Wed, May 16, 2012 13:56:02
Calais vrijdag 11 mei (zaterdag werken) Met heel veel Energy drankjes extra, natuurlijk ook de tasjes, op weg naar Calais. Onderweg een stop, vlak over de Franse grens, bij Teteghem om daar de vluchtelingen te verrassen, tenminste dat was het doel. Helaas verliep dit bezoek even anders. Meestal als een groep op de auto afkomt, dan is het handig een persoon aan te wijzen, die de leiding neemt zodat de auto niet leeggeroofd wordt en dat gebeurde ook nu. De leider deelde de drankjes uit: 1 blikje per persoon dat vond hij voldoend. Er waren genoeg blikjes zichtbaar voor iedereen zeker wel 3 en er waren genoeg jongens die wel meer wilden......en zo werd het onderling ruzie......een reden om weg te rijden, want dit is niet de bedoeling.

Bij het wegrijden kwamen 2 franse dames aanlopen en de gedachten in hun hoofden waren duidelijk zichtbaar: Wat moest ik in HUN JUNGLE !

Het is na vandaag ( 11 mei) duidelijk dat het doel en daarbij de verwachtingen anders liggen dan de realiteit.......goed om mee te maken......dit was de laatste stop in Teteghem.

Foto's onder: twee weken geleden was hij nog blij met een sigaretje en een doos mango's

Op naar Calais..............eerst, voor het uitdelen van de tasjes... naar " Het Afrika-huis " met de Energy-drankjes en ja hoor, dit zat er al weken aan te komen: het inmiddels bekende beeld, alles plat gegooid en alles afgerasterd met bewaking. De stad Calais heeft de laatste 5 jaar toch wel heel erg veel te danken aan de vluchtelingen: alle oude gebouwen, de slaapplaatsen van de vluchtelingen, zijn inmiddels vernietigd, opgeruimd staat netjes. Het gebouw stond er 5 mei nog (zie verslag hiervoor). Deze plaats is midden in de stad.......

Waar is iedereen? Waar slapen ze, waar zijn ze 's nachts en waar zijn ze overdag? Tijdens het uitdelen van de tasjes krijg ik ontwijkende antwoorden. Veel jongens geven als antwoord dat ze het niet weten, waar ze 's nachts zullen gaan slapen. Misschien weten ze het ook niet, misschien willen ze het niet zeggen en is hun wantrouwen groot. Ik kan ze geen ongelijk geven. Wel is te zien dat er weer geslapen wordt op de uitdeel plaats van het eten:

Deze slaapplaats zal ook wel niet voor lange tijd zijn .....en als ik de berichten van de organisatie Calais Migrant Solidariteit volg is het 15 mei al weer einde verhaal en de manier waarop, lijkt inmiddels standaard, als ik deze berichtgeving mag geloven, met excuses voor de Google vertaling:

Vandaag SALAM werd overvallen 3 keer, vanmorgen 20 mensen werden gearresteerd - waaronder 3 kinderen. Alle dekens werden genomen om de tip en bedekt met een soort vloeistof, zodat ze kunnen niet meer worden hersteld. Om vier uur de politie kwam opnieuw en opnieuw nam volkeren persoonlijke spullen, waaronder tassen en papieren, ze sloot ook een gat om mensen toegang te krijgen tot SALAM in slapen 's nachts te stoppen. Mensen besloten niet te eten in SALAM deze avond in protest en ging buiten de poorten.

Op eenentwintig veel bestelauto's van CRS en PAF aangekomen op te ruimen alle mensen zitten in de voorkant van de poorten. Verschillende bestelwagens van de mensen werden meegenomen naar Coquelles, waaronder een aantal mensen met papieren. Op het moment dat mensen slapen in geïmproviseerde jungle, maar de politie zijn nog steeds zwervende en nog steeds het maken van arrestaties.  • Comments(0)//vluchtelingencalais.wikoforever.nl/#post85