De vluchtelingen van Calais

De vluchtelingen van Calais

Even bij praten...

Tijdens een autorit waarbij ze een verkeerde afslag nam, kwam Droes aan bij de vluchtelingen van Calais. In een mensonterend bestaan en zonder zekerheid op wat de dag van morgen brengen zal, zijn ze genoodzaakt om daar te bivakkeren in hele slechte omstandigheden……

Dat was 14 februari 2007. Vanaf dat moment rijden medewerkers van de Heksenketel elk weekend naar Calais om tasjes met eten en drinken te brengen.

CALAIS: STAD VAN DE RAZZIA'S

vluchtelingenPosted by Lena Sun, April 08, 2012 23:24:10

Calais zaterdag 7april 2012. Er zijn bijna een jaar geen berichtjes meer geplaatst, jammer want de vluchtelingen zijn er nog steeds en elke zaterdag rijden we nog steeds naar Calais om tasjes te brengen. Er is best veel gebeurd het afgelopen jaar...later een terugblik ....nu even naar dit weekend en de afgelopen weken. Dit Paasweekend staat er een koude wind, het is 9 graden maar het voelt als vrieskou. De nachten zijn rond het vriespunt en de warme winterjacks die we extra bij ons hebben, zijn dan ook zeer welkom.

De laatste 4 weken staan in het teken van het steeds harder optreden van de politie. Het een en ander zou te maken hebben met hoog bezoek uit Engeland om afspraken te maken over nog strengere grens-controles , zeker in Calais, in verband met de Olympische Spelen deze zomer, helaas ...... voor de vluchtelingen.

En het lijkt wel of het voorwerk al bezig is. De straten worden regelmatig tot een paar keer per dag schoongeveegd: vluchtelingen op weg naar de uitdeelplaats van het eten worden opgepakt, oude fabrieken waar groepen vluchtelingen hun slaapplekjes vinden, worden vernietigd. Dit was het laatste " Afrika-huis", oude universiteitsgebouwen:

en warme voeten maak je zo:

de foto"s hierboven zijn gemaakt in januari 2012

Nu is alles verdwenen en wordt dit terrein bewaakt:

En als we vragen aan de jongens waar ze nu slapen dan is het antwoord vaag: "overal..op straat "... en soms ook op de plek waar het eten gegeven wordt, maar daar mag de politie ze nu ook oppakken, gezien het bord wat er hangt....alleen in de Franse en Engelse taal, handig niet in hun eigen taal:

Wat er overal op de gebouwen geschreven staat, zie boven, is een bijdrage van de no-border groep die denkt op deze manier de vluchtelingen te helpen. Helaas werkt dit dikwijls averechts en worden er verkeerde conclusies getrokken: de stichting Salam werkt niet samen met deze groep.

Als we verder in Calais oude plaatsen op gaan zoeken, vinden we privé -spulletjes, voor zover je daar van kan spreken, worden op één grote hoop gegooid. De volgende foto's laten hiervan het trieste resultaat zien:
Gebouwen worden dichtgemetseld:Dit was een ander " Africa-huis ", waar we dikwijls kleding brachten, waarin zo'n 60 personen "woonden". Hieronder de foto"s, genomen in oktober 2011, waar te zien is dat de ramen kapot zijn, dit is gebruikelijk als de politie op bezoek komt. Dit schijnt een onderdeel te zijn van het ontmoedigingsbeleid.
Het zijn allemaal foto's zonder vluchtelingen erop: ze zijn erg wantrouwend en bang dat hun gezichten op internet komen.

Twee personen hebben hier geen problemen mee en ze geven graag een dankjewel voor alle mutsen en sjaals die speciaal in Wassenaar door een groep dames speciaal voor de jongens in Calais gemaakt worden.

Hier volgt een beeld in de keuken van de Ketel op donderdag 16 februari 2012 met een overzicht, als een lopende band, staat alles klaar voor de tasjes, met ook de mutsen en sjaals: En ...de tasjes in de auto:

Hier de inhoud van een tasje...plus muts

Op naar CALAIS..... met een speciaal "Dankjewel" aan de dames uit Wassenaar:

"DE MISS MARPLE CLUB"

en een paar weken later mocht ik in ruil voor 2 echte sigaretten deze geweldige foto maken:  • Comments(0)//vluchtelingencalais.wikoforever.nl/#post82