De vluchtelingen van Calais

De vluchtelingen van Calais

Even bij praten...

Tijdens een autorit waarbij ze een verkeerde afslag nam, kwam Droes aan bij de vluchtelingen van Calais. In een mensonterend bestaan en zonder zekerheid op wat de dag van morgen brengen zal, zijn ze genoodzaakt om daar te bivakkeren in hele slechte omstandigheden……

Dat was 14 februari 2007. Vanaf dat moment rijden medewerkers van de Heksenketel elk weekend naar Calais om tasjes met eten en drinken te brengen.

De ebooks van Calais

vluchtelingenPosted by Wim Mon, August 05, 2013 18:03:18
Zoals Lena in haar laatste bericht aankondigde, zijn er ebooks gemaakt van de blogs van 2007 tot en met juli 2013. Vanaf vandaag zijn deze ebooks vanaf deze site te downloaden.

De Vluchtelingen van Calais, jaargang 2007
De Vluchtelingen van Calais, jaargang 2008
De Vluchtelingen van Calais, jaargang 2009
De Vluchtelingen van Calais, jaargang 2010
De Vluchtelingen van Calais, jaargang 2011
De Vluchtelingen van Calais, jaargang 2012
De Vluchtelingen van Calais, jaargang 2013

De Blogs van 2007 zijn afkomstig van de vorige site en zijn alleen nog als ebook terug te lezen.

Om deze ebooks te kunnen openen en te kunnen lezen, heb je een programma zoals Calibre nodig. Met Calibre kun je ebooks onder ander op je computer lezen.
Voor Windows heb je Calibre voor Windows nodig.
Voor de Apple download je Calibre voor OSX

Omdat Calibre niet alleen een programma is voor het lezen van ebooks maar ook te gebruiken is als een ebook beheer programma, zijn er vrij veel programma´s die op een tablet, telefoon, ereader, iPhone of iPad met deze boeken overweg kunnen.

Hoe dat werkt, kun je lezen in de veelgestelde vragen op de website van Calibre.  • Comments(0)//vluchtelingencalais.wikoforever.nl/#post96

AFSCHEID VAN CALAIS...DANKJEWEL

vluchtelingenPosted by Lena Thu, July 25, 2013 09:35:47

Rotterdam 17 febr 2007 - 6 juli 2013

De eerste keer dat we de vluchtelingen bij toeval zagen, vonden wij het heel erg dat we niets bij ons hadden om te geven. De beslissing was snel genomen……thuisgekomen in Rotterdam zijn we aan de slag gegaan: bedelen voor Calais….. dit hebben wij 6.5 jaar gedaan. Met de nadruk op “WE” want heel veel Ketelvrijwilligers plus bezoekers van de Ketel hebben er al die jaren voor gezorgd, dat het mogelijk was om door te gaan en zo bleef Calais, …….met zijn vluchtelingen….……

De geweldige auto...sinds 6 juni 2013 met klaprozen, dank zij Wim ... heeft werk gekregen bij een nieuwe baas.

Mijn taak zit er op, ik heb ooit beloofd deze taak op me te nemen zolang mijn lijf dit vol zou houden. Dat heb ik gedaan........... dan komt op 22 juli 2013 CALAIS -
Sylvie van de stichting Salam - naar ROTTERDAM
om afscheid te nemen en we hebben samen heel veel leuke verhalen opgehaald.

Er wordt op dit moment hard gewerkt om SMARTBOOKS te maken, deze registraties zijn een herinnering en een DANKJEWEl aan iedereen die hierin zijn deel heeft gehad, ieder op zijn eigen manier....en dat zijn er velen.....

  • Comments(0)//vluchtelingencalais.wikoforever.nl/#post95

CALAIS 2013 MAART

vluchtelingenPosted by Lena Mon, March 11, 2013 22:37:53

Calais 2 maart 2013: een vreemd sfeertje, er is weer overal politie en geen vluchteling te bekennen. ik wil eigenlijk foto's maken van de politie, maar durf niet zo goed, ik heb er niets aan om de Franse politie te irriteren. Dan zie ik bij het hek allemaal kettingen: Binnen was er gedeelte van de doorzichtige wand...nu kapot en vervangen door hout:

Al snel wordt het duidelijk, vlak voor de klok van 6 komen de jongens in groepjes heel rustig aanlopen, ik hoor dat er gisteren gevochten is met messen: Afghanen en Egyptenaren en het nodige is weer kapot gegaan. Nu is iedereen erg kalm en wordt het uitdelen van het eten en de tasjes heel erg strak gehouden: iedereen in de rij achter een gepannen ketting.
9 maart 2013:

150 tasjes plus 3 tassen met boodschappen voor de jungle met aardappelen, uien, eieren, pasta-saus, olie, 2 komkommers, brood, rijst en tomaten deze booschappen kunnen we kopen, dankzij extra geld wat we gekregen hebben..... dankjewel Ron !!... ex collega van Ineke, dankjewel voor je trouwe ondersteuning !!!.....

.

we hebben de tassen weggebracht en zijn met een jongen meegelopen om te kijken hoe de situatie in de duinen nu is: "dorpjes" van 4, 5 tenten tussen de afval, hun eigen afval...

.,

Na het bezoek in de duinen zijn we naar "DE KERK" gegaan om kleding en schoenen te brengen. Alle jongens staan daar te wachten en kunnen om de beurt naar binnen om kleding uit te zoeken. Het is een soort markt, ze kunnen er langs tafels lopen en zo kijken en kiezen.

Een Franse jongen, al jaren loopt hij tussen de vluchtelingen, verzorgt het uitdelen van de slaapzakken:

.....helaas is de kerk maar om de week open.

Het uitdelen van de tasjes was gezellig en voor het eerst niet meer in het donker, we gaan naar de lente toe, nog wel niet met de temperatuur - rond het vriespunt met een gevoelswaarde van min 3 - maar de tafels zijn nu beter te zien:

.

Voor een cigaretje op de foto....jawel.

16 maart 2013: een nieuwe groep vrijwilligers van Salam hebben al vast alles klaar gezet,

de jongens staan te wachten achter een groot hek tot dit open gaat, dit duurt best lang en het blijkt dat de sleutel kwijt is... eindelijk gevonden en dan is het voorspelbaar wat er gaat gebeuren en daarom sta ik klaar met mijn telefoon om foto"s te maken: Ze komen als gekken aanrennen om zo maar vooraan in de rij te kunnen staan.

De medewerkers van Salam manen tot rustig lopen maar dat is nog nooit gelukt en gaat ook nooit niet lukken.... het is even een explosie....na het wachten, verder niets.

23 maart 2013:

  • Comments(0)//vluchtelingencalais.wikoforever.nl/#post94

CALAIS 2013 FEBRUARI

vluchtelingenPosted by Lena Mon, March 11, 2013 20:46:04

Calais 9 februari 2013: een opvallende verandering bij de uitdeelplaats: er zijn tafels geplaatst, waar de jongens aan kunnen staan met het eten, op de grond, koud en nat hoeft niet meer en de afvalbakken als tafel gebruiken, ook niet. Met excuses voor de kwaliteit van de foto,s:

het is nog steeds donker om 18.00 uur, we komen aan in het donker....we rijden terug naar huis in het donker....... De meeste vluchtelingen willen niet op de foto, maar deze jongen wel, hij komt uit Egypte...

  • Comments(0)//vluchtelingencalais.wikoforever.nl/#post93

CALAIS: STORM EN SNEEUW ....KOUD !!!!!!

vluchtelingenPosted by Lena Wed, January 23, 2013 00:38:39

CALAIS IN JAUARI 2013

Met de Nieuwjaarskaart van Salam:

Na een maand lang regenen in december .... met op de camping een ingezakte voortent plus een aardige waterzak.


December was ook de maand dat er rond de uitdeelplaats nog volop tentjes stonden, dit is allemaal verdwenen, opgeruimd, dan komt gelijk de vraag naar boven: Waar is iedereen? Waar slaapt iedereen?

Dan is het helemaal eng als de eerste keer in het nieuwe jaar, 0p 5 januari, een kwartier voor het uitdelen nog geen jongens te zien zijn, maar wel overal politie-auto's. Zelfs op de uitdeelplaats staat er politie, een eng sfeertje, de jongens die dan op het laatste moment toch te voorschijn komen zijn opvallend rustig. Na het eten ook snel weer weg. De reden van dit politie-optreden was dat er een grote vechtpartij met messen was geweest in Teteghem en wel honderd jongens waren de kanten van Calais opgekomen. Het is een zoekplaatje maar achterin staat een rij politie-agenten.

12 januari , onderweg naar Calais worden we verrast door een sneeuwbui. In Nederland en Belgie volop zon...even over de Franse grens werd de lucht wel erg grauw en grijs...samen met een storm leek het op een echte sneeuwstorm...koud !!! Onder een afdakje staat een groepje te wachten tot het hek opengaat en ze naar binnen kunnen:

Ook bij het uitdelen: zo koud en nat want het bleef maar sneeuwen. voor de jongens was het dan ook: eten en wegwezen, gelukkig was de mogelijkheid er weer om in de sporthal te slapen.

De week daarna, 29 januari, is het de eerste keer geweest in 6 jaar, dat we donderdags wel de tasjes gemaakt hebben, maar door het slechte weer, zijn we niet gegaan...een kamertje vol tasjes....140....wachten een week:

Een krantenartikel, als laatste

hier zal Evert wel blij mee zijn.

  • Comments(0)//vluchtelingencalais.wikoforever.nl/#post92

EVERT

vluchtelingenPosted by Lena Fri, December 14, 2012 00:50:45

Dinsdag 4 december 2012 is Evert overleden.

Zaterdag 8 december 2012: de crematie van Evert om 9.45 uur.

Evert en Calais horen bij elkaar. Hij was er altijd mee bezig. Hij maakte de contacten om te bedelen voor Calais en dat lukte hem als handelsman erg goed.

Mede dank zij hem is het mogelijk geweest door te gaan met de tasjes te vullen, zonodig zorgde hij zelf voor een aanvulling.

Mede dank zij hem is het ook mogelijk gebleven voor mij om elke week de tasjes naar Calais te brengen door zijn bijdrage aan de bezinekosten. Tot op het laatst in zijn leven vroeg hij hoe het was in Calais. Hij was op de hoogte van de extra boodschappen die naar de jungle gebracht werden.

De zaterdag voor zijn overlijden was dat weinig omdat we dit niet elke week kunnen betalen. Ik vertelde hem dat dit moeilijk uit te leggen was aan de jongens, een groep van 40 Afghanen, ze rekenenen er elke zaterdag heel erg op. Evert heeft 2 dagen voor zijn overlijden nog geld gegeven voor boodschappen voor de jungle en toen ik hem daarvoor bedankte was zijn antwoord: "Ik kan het toch niet meenemen" ........ Dit was Evert .........

ik zal hem missen .............................het was mijn "Calais - Maatje".............................

Na de crematie....warme kleren aan en op naar Calais met de tasjes plus 3 speciale boodschappetassen vol. ...van Evert....voor de jongens van de jungle.

Eerst naar de jungle, ze verwachten me daar rond 16.00 uur. De jongens heel blij !! , zij lieten zich niet meer zien bij het uitdelen van de tasjes daarna om 18.00 uur .......ze hadden hun eigen feestje met eieren, tomaten, uien, aardappelen, pasta saus, rijst, spagetti, olie, bonen in tomatensaus en manderijnen.

DANKJEWEL EVERT, DANKJEWEL VOOR ALLES !

  • Comments(0)//vluchtelingencalais.wikoforever.nl/#post91

CALAIS: HAGEL EN SNEEUW IN OKTOBER

vluchtelingenPosted by Lena Mon, December 10, 2012 12:52:32

Calais 27 oktober: Vlak voor mijn vertrek kreeg ik berichten over sneeuw en hagel in Brielle en Zeeland. Nieuwsgierig hoe deze rit naar Calais zou verlopen, reed ik weg met mooi weer, een lekker zonnetje. Ook door België heen was het al rijdend genieten van de zon die de herfstkleuren nog mooier maakte. In Frankrijk aan gekomen verdween de zon steeds meer achter de wolken en de weg was erg nat. Zo te zien dad het daar al veel geregend.. Ik zag in de verte, boven Calais een zwarte lucht:

En het eerste wat ik zag op de camping: resten van hagel plus heel veel water. De paar stappen tussen auto en caravan bezorgden me al natte voeten.

Nu ...15.48 uur...in m'n caravan, elektrisch dekentje aan...kachel gelijk aan, water opzetten voor koffie...wat een luxe ! Straks ga ik na het uitdelen van de tasjes weer wat extra's brengen naar de jungle in de duinnen waar een groep van 30 Afghanen, na de opruiming van 26 september ( zie vorig bericht), in tenten aan het overleven zijn. Ze hebben om thee en suiker gevraagd en ik heb ook nog twee gasflessen bij me. Vorige week ben ik daar voor het eerst geweest om een grote gasfles en allerlei pasta's en saus te brengen. Het regende toen heel heel daarom heb ik snel met mijn telefoon 1 foto gemaakt:

De week daarvoor was het de eerste keer. Het was bijna donker. Ik had 3 boodschappentassen vol: uien, aardappelen, eieren, tomaten, olie pinda's, meel pasta's'en potten saus, een gasfles met zelfs een barbecue-set ....dankjewel Lejona !

Terug naar vandaag 20.00 uur. De tasjes zijn uitgedeeld in de stromende regen..net geen hagel...met een keiharde wind. Alles werd nat. Normaal gaat iedereen op de grond zitten, nu was staan de enigste oplossing, iedereen vertrok snel na de warme hap...met een tasje naar hun slaapplek om dan proberen droog te worden ..triest, heel erg triest !!!

Ik zou vuilniszakken uit willen delen, waar ze een gat in kunnen maken voor hun hoofd en zo om zich heen kunnen trekken...maar ik heb ze niet bij me.

Tot slot een goed bericht: de 2 Afghaanse broertjes van 7 en 11 jaar oud....5 weken in Calais ..zitten in Engeland, daar kunnen ze naar school.

  • Comments(0)//vluchtelingencalais.wikoforever.nl/#post90

CALAIS 26 SEPTEMBER 2012

vluchtelingenPosted by Lena Mon, December 10, 2012 12:01:37

Calais 26 september is het weer zover: Grote schoonmaak.

Het werd te gezellig het werd te vies volgens de autoriteiten

Iedereen kan opzouten, waar naar toe?

En dan is alles het weekend daarop de 29ste weer leeg......voor hoe lang?

  • Comments(0)//vluchtelingencalais.wikoforever.nl/#post89
Next »